Het verhaal van de decoupeerzaag

Je bent druk bezig met je klus en je wilt een hoekje uit een stuk hout zagen. Dan is de kans groot dat je gebruik maakt van een decoupeerzaag. Welke professionele klusser of doe-het-zelver heeft tegenwoordig geen decoupeerzaag tot zijn beschikking? Het is dan ook een van de meest geliefde stukken gereedschap van de laatste tijd. Waar heb je toevallig een idee wat het verhaal achter de decoupeerzaag is? In dit artikel zullen we kort bespreken wat een decoupeerzaag is maar zullen we vooral kijken naar het verhaal van de decoupeerzaag.

Wat is een decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag is een kort zaagblad, over het algemeen 5 à 10 cm lang en circa 1 cm breed, dat door middel van een elektromotor op en neer wordt bewogen. Een groot voordeel van de Makita decoupeerzaag is dat deze gestuurd kan worden op diverse materialen, dit maakt het ideaal voor nauwkeurig en zuiver zagen. Let wel op, bij gebruik van een decoupeerzaag moet de machine stevig op het materiaal geduwd worden.

Het ontstaan van de decoupeerzaag

Waar veel mensen denken dat een bekend en groot bedrijf zoals Makita de decoupeerzaag heeft bedacht, is dit echter niet het geval. Albert Kaufmann is de man die de decoupeerzaag heeft bedacht, en dat deed hij al in 1946. Albert Kaufmann was destijds in ingenieur in Zwitserland.  Hij kwam op het idee om de naald van de naaimachine van zijn vrouw te vervangen door een zaagblad. En dat is het begin van de decoupeerzaag. In de jaren die volgde werd het bedrijf waar Kaufmann voor werkte overgenomen door een veel groter bedrijf dat de decoupeerzaag verder ging ontwikkelen. Zo zijn er door de jaren heen verschillende dingen veranderd. Zo is er een slinger bladactie, een zaag vervanging zonder gereedschap en CutControl toegevoegd.

De decoupeerzaag van nu

Tegenwoordig zijn er meerdere bedrijven die nog altijd bezig zijn met het verbeteren en perfectioneren van de decoupeerzaag. Er zijn dan ook meer soorten decoupeerzagen verkrijgbaar. Daarnaast worden er accessoires zoals een geleiderail om het gebruik van een decoupeerzaag alleen maar makkelijker te maken. Allemaal zodat elke professional of doe-het-zelver kan genieten en de mooiste klussen kan afronden. Bij Mtools kun je een ruim assortiment aan verschillende soorten decoupeerzagen vinden, perfect voor elke klus.

verhaal van de decoupeerzaag

Delen: