Wat is een geleiderail?

Een geleiderail kan ingezet worden bij meerdere elektrische apparaten en zorgt ervoor dat je zeer gemakkelijk rechte stukken afzaagt. Doordat je rechte stukken zaagt werk je niet alleen stuk preciezer, maar ook een stuk veiliger. De geleiderail zorgt ervoor dat je terugslag voorkomt en daardoor preciezer kan doorwerken. Een geldeirail geleidt je zaagmachine zodat je kaarsrecht kunt zagen zonder uit de bocht te vliegen.

Wanneer geleiderail gebruiken?

Hoewel je een geleiderail kunt gebruiken voor meerdere apparaten, wordt die voornamelijk gebruikt in combinatie met een cirkelzaag, invalcirkelzaag, boven- of kantenfrees, diamantsnijder en decoupeerzaag. De Makita invalcirkelzagen passen rechtstreeks op de geleiderail, voor de andere machines zijn adapters beschikbaar om toch nauwkeurig te kunnen werken met de geleiderail. Op de onderstaande afbeelding zie je een overzicht van alle Makita apparaten die werken met een geleiderail.

  • In de witte cirkel zie je de verschillende lengtes geleiderails
  • In de lichtblauwe cirkel zie je geleiderailadapters waarmee je de rails vastzet
  • In de blauwe cirkel zie je welke adapter past bij welk Makita apparaat
Geleiderail

De voordelen van een geleiderail

Het eerste voordeel van een geleiderail is dat de onderkant is voorzien van een antislip profiel. Deze onderkant zorgt ervoor dat de rail niet wegglijdt en dat je daardoor precies kan blijven werken. Is het oppervlak erg glad of wil je extra zekerheid? Dan kun je er ook voor kiezen om speciale klemmen te plaatsen. Deze kun je schuiven in een groef onder de rail en hoeven dus niet aan het einde bevestigd te worden. Zo kun je grote en gladde oppervlaktes in een keer gemakkelijk zagen.

Moet je een lang stuk zagen dat langer is dan de rail? Dankzij speciale koppelstukken die je gemakkelijk kunt bestellen in onze webshop kun je meerdere rails aan elkaar verbinden. Je hoeft dus niet iedere keer de rail op te schuiven.

Tot slot werk je ook nog splintervrij tijdens het gebruiken van een geleiderail. De rails zijn voorzien van een rubberen strip op het punt van het zaagblad waardoor de zaagsnede er altijd splintervrij uitziet. Op het moment dat je de geleiderail voor het eerst gaat gebruiken is het belangrijk om eerst een klein stukje van de strip af te zagen. Als je dat doet, zorg je ervoor dat de rail perfect aansluit op jouw zaagblad.

Hoe gebruik je een geleiderail?

Voordat je een geleiderail gebruikt is het eerst belangrijk om te kijken of je Makita machine op je geleiderail past. Zoals we al eerder benoemden passen invalzagen precies, maar bij andere machines heb je een adapterplaat nodig om de rail te bevestigen. De adapterplaat moet je zelf bevestigen op de voetplaat van je Makita machine zodat die qua profiel aansluit op de geleiderail. Let er wel op dat de geleiderail de maximale zaaghoogte iets vermindert. Tot slot is het ook belangrijk om goed te controleren of de geleiderail goed vastzit door de machine op en neer te schuiven.

Hopelijk hebben we je met deze informatie over de geleiderail meer kunnen informeren. Heb je nog meer vragen over het gebruik van een geleiderail? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Delen: