Tips voor het verbouwen van je badkamer

Je douche werkt niet meer naar behoren, je wastafel begint steeds vaker te lekken. Het is de hoogste tijd om je badkamer te gaan verbouwen. Maar dit is niet zomaar een klusje waar je in je vrije weekend aan gaat beginnen. Dus om je te helpen met het opstellen van een goed plan en hoe je het beste aan de slag kan gaan met het verbouwen van je badkamer hebben wij enkele tips op een rijtje gezet.

Waar/hoe begin ik?

Je hebt de beslissing genomen om de badkamer te gaan verbouwen, maar je weet niet precies waar je moet beginnen. Om je een beter beeld te geven wat je uiteindelijk wilt gaan doen, kun je enkele vragen aan jezelf stellen:

  • Is de badkamer helemaal aan vervanging toe of alleen deels?
  • Wat mis ik in mijn badkamer?
  • Wat moet als eerste vervangen worden?
  • Is de huidige badkamer groot genoeg?
  • Wat is het budget dat ik het voor het verbouwen van mijn badkamer?

Dit zijn enkele vragen die jou een beter beeld zullen geven over wat je allemaal moet doen en over wat je wilt doen maar geen prioriteit is. Zorg dat wanneer je deze vragen aan jezelf stelt een volledig antwoord geeft en eventueel vervolgvragen stelt. Zo kom je echt tot de antwoorden en uiteindelijk tot een badkamer waar jij blij van wordt. Nu je een beter beeld hebt van wat je wilt is het slim om een tekening te maken met hoe je de badkamer wilt indelen.

Welk gereedschap heb ik nodig?

Je voorbereiding is klaar en je hebt antwoord op bovenstaande bulletpoints vragen. Je weet nu hoe je badkamer eruit gaat zien, maar met welk gereedschap ga je dit doel bereiken? Noteer allereerst met welke materialen je gaat werken dit omdat gereedschap vaak bedoeld is voor een type materiaal. In deze alinea zullen we je helpen om het juiste gereedschap te kiezen voor jouw klus zodat jij met de juist gevulde gereedschapskist te werk gaat. Naast het gereedschap moet je ook rekeninghouden met bescherming, denk hierbij aan de juiste handschoenen, stofmaskers en gezichtsbescherming. Als doe-het-zelver bespaar je enorm veel geld, je hoeft namelijk geen klusjesman in te huren. Het enige wat een investering kost is het gereedschap, bevestigingsmaterialen en de overige ijzerwaren.

Iedereen kan klussen, de één is net wat handiger dan de ander, maar met de juiste instructies moet het iedereen wel lukken. Gereedschap maakt de klus altijd een stuk makkelijker, onderstaand gereedschap wordt het vaakst gebruikt bij het verbouwen van de badkamer

Hoeveel kost het?

Een van de vragen die hierboven ook terugkwam ging over het budget dat je hebt. Maar je moet jezelf ook gaan afvragen hoeveel het gaat kosten. Hierbij kijk je niet naar je eigen budget maar ga je op zoek naar prijzen voor de spullen die je allemaal nodig gaat hebben. Zorg dat je hiervoor een duidelijk overzicht van maakt zodat je duidelijk kan zien of dit binnen je budget gaat passen. Een tip die wij je kunnen geven is dat je niet de laagste prijs noteert. De kans is zeer groot dat je spullen zult kopen die duurder uit zullen vallen, dus probeer een gemiddelde prijs te vinden en ga daarmee rekenen. Daarnaast is het altijd slim om een kostenpost op te nemen voor momenten die tijdens het klussen kunnen gebeuren.

Hoe lang gaat het duren?

Dit is een lastige vraag om goed antwoord te geven, het ligt namelijk aan verschillende aspecten. Zo speelt de grote van je badkamer natuurlijk mee, maar ook andere aspecten moeten meegenomen worden. Ga je voor een volledige verbouwing van je badkamer of is het slechts deels. Daarnaast spelen je eigen kwaliteiten en tijd een rol. Ben je een professional die zijn hand hier niet voor omdraait of kijk je er een beetje tegen op? En moet je doordeweeks nog werken en heb je alleen de weekenden of kan je een aantal dagen vrij nemen of lekker te klussen. Zoals je ziet zijn er veel aspecten die een rol spelen in het antwoord op deze vraag. Benieuwd hoe lang andere er over doen? Gemiddeld duurt het verbouwen van je badkamer ongeveer twee tot drie weken.

Laatste tips

Nu je een goed en duidelijk plan hebt liggen wil je zo snel mogelijk gaan beginnen met het verbouwen van je badkamer. Maar toch hebben wij nog een paar tips die zeker kunnen helpen bij het succesvol beginnen en afronden van de verbouwing.

  • Controleer de afvoerbuizen en leidingen
  • Koop eerst de materialen voordat je begint
  • Schakel professionele hulp in wanneer je vastloopt
  • Zorg dat je het juiste gereedschap gebruikt en de juiste accessoires alvast in huis hebt

Het maakt uiteindelijk niet uit wat voor soort badkamer je wilt, hoe lang het duurt of hoe duur het is. Het gaat erom dat jij er tevreden mee bent en dat het goed afgewerkt is. Want een goede, afgewerkte badkamer levert geld op mocht je jouw huis uit verkopen.

 badkamer verbouwen renoveren

Delen: